Ekologiczni producenci żywności wykorzystali jednorazowe opakowania i uczynili je jadalnymi. Firma Saveggy z branży spożywczej wprowadziła na rynek nowe, wolne od dodatków opakowanie do ogórków, na bazie oleju rzepakowego i owsianego. Mówi też, że innowacja może zmniejszyć ilość odpadów z tworzyw sztucznych, zachowując jednocześnie jakość i okres przydatności do spożycia.

Mamy nadzieję, że substancja testowana w szwedzkich supermarketach pomoże wyciąć ponad 3000 tysięcy ton ogórków, które według Saveggy’ego każdego roku trafiają na wysypiska śmieci w całej UE. Po zainstalowaniu pierwszej maszyny przemysłowej firma planuje szersze premiery w Szwecji i Europie.

Firma Saveggy została założona w 2020 roku przez Vahida Sohrabpoura i Arasha Fayyaziego, którzy opracowali powłokę wspólnie z Uniwersytetami w Aarhus, Uniwersytetem w Lund, EIT Food oraz sprzedawcami detalicznymi, pakowaczami i konsumentami. Zebrał od inwestorów 2,2 miliona funtów, a miesięczny pilotaż odbywa się w szwedzkich sklepach detalicznych ICA i Odlarna.se. Kerstin Lindvall, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w ICA, powiedziała: „Ta innowacja umożliwia nam usunięcie plastiku z ogórków bez utraty jakości”.

Martin Löfstedt z Odlarna.se dodał: „Zrównoważony rozwój i jakość są dla nas najważniejsze, a ta współpraca pogłębia nasze zaangażowanie poprzez wprowadzenie ogórków wolnych od plastiku”. Fayyazi powiedział: „Ogórki podkreślają wyzwanie: marnowanie żywności po jednej stronie i owinięte w plastik półki po drugiej.

„Naszym celem jest wspólne ograniczenie marnowania żywności i zanieczyszczeń tworzywami sztucznymi – z poszanowaniem przyrody, ludzi i zasobów, z których powstaje nasza żywność”. UE planuje do 2030 r. wycofać jednorazowe tworzywa sztuczne z owoców i warzyw.

Od października 2023 r. w Anglii zakazano stosowania jednorazowych pojemników z tworzyw sztucznych i styropianu. Podobne zakazy wprowadziły Szkocja i Walia.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj