Podstawy zdrowego stylu życia przez całe życie kładzie się w szkole, mówi pełna pasji dyrektor.

A uczenie się o pozytywnych związkach z jedzeniem ma kluczowe znaczenie w czasach, gdy dzieci są kuszone pokusą na każdym kroku, a otyłość jest wyraźnym i obecnym zagrożeniem.

Może się to wydawać żmudną walką, ale wyniki w szkole podstawowej Rimrose Hope Church of England w Liverpoolu są zachęcające.

Lawrence Crilly powiedział: „Wolimy szturchać dzieci we właściwym kierunku, oferując im możliwość wypróbowania rzeczy, które lubią, jednocześnie podkreślając, że jeden wybór jest dla nich lepszy od drugiego. Dzieci częściej przenoszą te nawyki w dorosłość, co może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych w późniejszym życiu”.

Dzieci ze szkoły, do której uczęszcza 349 uczniów w wieku od 2 do 11 lat, należą do 140 000 uczniów szkół podstawowych i średnich w całej Wielkiej Brytanii, jedzących co najmniej jeden kawałek świeżych owoców lub warzyw dziennie dzięki inicjatywie Tesco Fruit & Veg for Schools.

W ramach wartego 4 miliony funtów programu giganta handlu detalicznego zidentyfikowano 400 szkół w niektórych z najbardziej potrzebujących obszarów, których celem jest zapewnienie dzieciom dostępu do świeżych i pożywnych produktów. Został wprowadzony na rynek w zeszłym miesiącu przez znaną szefową kuchni Poppy O’Toole we współpracy z Daily Express.

Fundusze przyznawane każdej szkole są proporcjonalne do liczby uczniów i wahają się od 4 000 do 21 000 funtów rocznie.

Każdy otrzymuje kartę przedpłaconą, dzięki której może odwiedzić najbliższy sklep Tesco, kiedy tylko chce zaopatrzyć się w góry owoców i warzyw, które można przygotować zarówno w klasie, jak i poza nią.

Znakomicie oceniana szkoła Rimrose Hope ma 173 uczniów – czyli 55,8% uczniów – uprawnionych do bezpłatnych posiłków szkolnych.

Crilly powiedział: „Zdecydowanie widziałem wpływ, jaki złe odżywianie może mieć na wyniki i uwagę dzieci w klasie. Kiedy uczniowie nie odżywiają się dobrze, niezależnie od tego, czy opuszczają posiłki, czy nie zapewniają odpowiedniej równowagi składników odżywczych, widać to w ich zachowaniu i zdolności do koncentracji.

„Na przykład dzieciom, które przychodzą do szkoły bez śniadania, często trudno jest zachować czujność, zwłaszcza podczas porannych lekcji. Mogą wydawać się ospałe lub łatwo się rozpraszają, a ich zdolność do długotrwałej koncentracji maleje. Zauważyłem, że ci uczniowie częściej skarżą się na bóle głowy i brzucha, które mogą zakłócać ich naukę. Na ich edukację mogą mieć wpływ po prostu zakłócenia spowodowane koniecznością znalezienia dla nich czegoś do jedzenia oraz czasem, jaki zajmuje im zjedzenie tego.

„Niewłaściwe odżywianie może również wpływać na ich nastrój. Niektórzy uczniowie mogą stać się rozdrażnieni lub niespokojni, co utrudnia im uczestnictwo w zajęciach grupowych lub wykonywanie instrukcji. Z biegiem czasu zauważyłem, jak może to prowadzić do luk w rozumieniu materiału, ponieważ nie są w pełni zaangażowani.

„Właściwe odżywianie napędza mózg, a gdy uczniom brakuje tego paliwa, wyraźnie widać, jak radzą sobie w nauce i życiu towarzyskim. Rozmawiałem o tym z rodzicami i personelem i wspólnie pracowaliśmy nad tym, aby dzieci odżywiały się lepiej, a często ich uwaga i wyniki w klasie zauważalnie się poprawiały”.

Szkoła Rimrose Hope, założona we wrześniu 2008 roku, postawiła sobie za cel uczenie uczniów, jak ważne jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek, w nadziei, że zapewni im to zdrową przyszłość.

Oferuje dzieciom wczesnoszkolnym i niemowlętom opcję zdrowej przekąski i zaobserwowano ogromną poprawę koncentracji, pamięci i wyników w nauce.

Szkoła posiada sad, w którym dzieci mogą uczyć się uprawy owoców oraz własną kuchnię. Oferuje owoce i warzywa oraz sałatkę do każdego posiłku jako dodatkową opcję, a nauczyciele zauważają, w jaki sposób dzieci będą wybierać zdrowe opcje, jeśli są dostępne.

Prowadzi Good Grub – klub pozaszkolny, który uczy dzieci, jak gotować i przygotowywać zdrową żywność w domu, a także wprowadza zdrowe odżywianie poprzez takie zajęcia, jak lekcje gotowania, podczas których dzieci zdobywają praktyczne doświadczenie w przygotowywaniu prostych, pożywnych posiłków lub koktajli.

Jednak pomimo codziennych bitew jest nadzieja, a inicjatywa Tesco Fruit & Veg for Schools może jeszcze okazać się decydująca.

Crilly powiedział: „Niestety zbyt wiele naszych dzieci cierpi na problemy związane z otyłością u dzieci przed ukończeniem 6. klasy i uważamy, że przyczynami należy zająć się już na wczesnym etapie życia szkolnego dziecka. Chcielibyśmy mieć możliwość zwalczania elementów ryzyka związanych z dietą wysokocukrową, oferując uczniom realne alternatywy, tak aby byli bardziej skłonni wybierać opcję zdrową niż mniej zdrową.

„Wiele naszych dzieci przychodzi do szkoły, jedząc batoniki i smakołyki o bardzo dużej zawartości cukru, a te przekąski często powodują spadek energii, utrudniając dzieciom skupienie się na zajęciach.

„Dzieci będą elastyczne i eksperymentalne, jeśli da się im wybór, dlatego staramy się budować dobre nawyki, które zostaną na całe życie.

„Wierzymy, że im lepiej dzieci rozumieją, dlaczego i w jaki sposób owoce i warzywa pomagają im zachować zdrowie teraz i pomóc im zachować zdrowie w przyszłości w porównaniu ze słabą wartością odżywczą słodkich przekąsek, tym większe jest prawdopodobieństwo, że dokonają pozytywnych wyborów. Celem jest kształtowanie nawyków sprzyjających zdrowemu trybowi życia na całe życie.

„Jestem naprawdę zachwycony tym projektem. Od dawna wierzyłam, że rodziny będą dokonywać lepszych wyborów, jeśli będą dla nich dostępne, a ten projekt zapewni możliwość przetestowania teorii.

„Moje dzieci uwielbiają wybierać owoce i warzywa w porze lunchu i na pewno będą je jeść w porze przerwy. Mam nadzieję, że z czasem zobaczę, w jaki sposób już bardzo małe dzieci uczęszczające do szkoły mogą wyrobić w sobie nawyk zdrowego odżywiania. Program może pozwolić nam na dzielenie się owocami i warzywami z naszymi rodzinami znajdującymi się w trudnej sytuacji. Może to pozwolić nam na wszechstronne wykorzystanie tej metody w naszych klubach pozaszkolnych i w ramach programu nauczania, a także być może uda nam się zmniejszyć okropne statystyki dotyczące otyłości, które utrzymują się na wysokim poziomie tak długo, jak długo jesteśmy otwarci jako szkoła na tym obszarze”.

Source link