Tom Parker Bowles podzielił się szczegółami na temat swojego faworyta Rodzina królewska przepistaki, który jego matka, Królowa Kamilaczęsto przygotowuje się na lunch. Danie znane jako „Rosół z kurczaka królowej Camilli” jest wszechstronne i dostępne w dwóch sezonowych wersjach – obfitej wersji zimowej i lżejszej wersji letniej z akcentami superfood.
W swojej nowej książce pt.Gotowanie i koronaTom pochwalił posiłek za jego zdolność adaptacji, zachęcając czytelników do dostosowania go do własnych upodobań. „To podstawowy posiłek królowej Camilli w porze lunchu” – napisał.
„Zimą balastem są marchewki, cienko pokrojona kapusta i ziemniaki, a wiosną i latem ich miejsce zastępuje bób, groszek, szpinak i fasola wielokwiatowa. Możesz jednak dodać wszystko, co lubisz, od posiekanych serc karczochów po szparagi, brukiew, rzeżucha i fasolka szparagowa.”
Tym, którzy chcą spróbować swoich sił w kuchni królewskiej, Tom sugeruje zaopatrzenie się w następujące składniki za cztery talerze:
- Cytryna (do soku)
- Odrobina soli, tabasco i pieprzu
- Parmezan
- Udka z kurczaka
- Rosół z kurczaka
Na danie zimowe:
- Marchew
- Kapusta włoska
- Ziemniak
- Selerowy kij
Lub na letnie danie:
- Szpinak
- Groszek
- Fasola wielokwiatowa
- Bób
Metoda Toma jest prosta: zacznij od ugotowania 1,5 litra bulionu, a następnie zmniejsz ogień o jedną trzecią. Następnie nadszedł czas, aby wrzucić kurczaka, który wymaga wcześniejszego usmażenia i rozdrobnienia, a następnie niezliczoną ilość warzyw.
Po kilku minutach danie powinno być gotowe. Dla dodatkowego kopa można dodać sok z cytryny, sól, pieprz i tabasco. Oprócz lekkości i możliwości dostosowania, Helen Bell, ekspertka ds. żywienia w firmie Pomoc i poradytwierdził, że królowej Camilli przepis zawiera również imponującą ilość błonnika, który jest szczególnie korzystny dla zdrowia układu trawiennego.
Ponadto podkreśliła, że wykorzystanie szpinaku w daniu letnim – „potęgi” pełnej składników odżywczych – jest znane ze swojej roli w kontrolowaniu ciśnienie krwi. W rozmowie z „The Express” Bell poparł bulion, mówiąc: „Lista składników bulionu z kurczaka jest dość obszerna i zróżnicowana, co może przyczynić się do uzyskania wszechstronnego profilu smakowego i wartości odżywczych.
„Szpinak jest rzeczywiście znany ze swoich potencjalnych korzyści w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Jest bogaty w azotany, które mogą pomóc w rozszerzeniu naczyń krwionośnych, poprawie przepływu krwi i obniżeniu ciśnienia krwi. Często zalecałem włączenie szpinaku do diety osobom chcącym kontrolować swoje ciśnienie. ciśnienie krwi naturalnie.
„Poza tym szpinak jest źródłem składników odżywczych, w tym witamin A, C i K, a także żelaza i wapnia. Jego właściwości przeciwutleniające sprawiają, że jest korzystny dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia”.
Co ciekawe, poprzednie badania wykazały potencjalne powiązania między spożyciem szpinaku a zmniejszone ryzyko raka również. Obejmuje to: Badanie z 2007 rokuw którym „znaleziono pewne dowody na to, że ryzyko agresywnego raka prostaty zmniejsza się wraz ze wzrostem spożycia szpinaku”.
Mimo to Helen twierdziła, że potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć zakres tych korzyści. Wyjaśniła: „Trwają badania nad przeciwnowotworowymi właściwościami szpinaku.
„Moim zdaniem włączenie szpinaku jako części zbilansowanej diety bogatej w różnorodne owoce i warzywa może przyczynić się do ogólnego stanu zdrowia i może odgrywać rolę w zmniejszeniu ryzyka niektórych nowotworów. Należy jednak pamiętać, że konieczne są dalsze badania aby w pełni zrozumieć zakres tych korzyści.”
Później dodała również: „Uznałabym ten rosół z kurczaka za zdrowe danie ze względu na różnorodną gamę składników dostarczających różnych składników odżywczych. Połączenie białka z kurczaka, witamin i minerałów z warzyw oraz zdrowych tłuszczów z parmezanu tworzy zbilansowany pod względem odżywczym posiłek.
„Jednak zawsze zalecam ograniczenie ilości soli i zwracanie uwagi na wielkość porcji, aby zachować zdrowy tryb życia. Z mojego doświadczenia wynika, że takie dania mogą być zarówno odżywcze, jak i satysfakcjonujące, jeśli są spożywane w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety”.