Kobieta została pochwalona za podzielenie się swoim „przełomowym” odkryciem siekać aby zapobiec rozmiękaniu jedzenia podczas podgrzewania go w kuchence mikrofalowej.
Dzielenie się swoim trikiem Reddit w odpowiedzi na wątek „Jaka jest Twoja sztuczka kulinarna, która jest dla Ciebie czymś naturalnym, ale tak naprawdę mało znana?”, podzieliła się informacją, jak sprawdza się ona w niemal każdym przepisie.
Kobieta powiedziała: „Trzymam kieliszek do wódki w mikrofalówce. Jeśli gotuję coś, co wymaga wilgoci (np. podgrzewam ryż), dodaję wodę do szklanki i włączam mikrofalówkę na 30 sekund, aby ją podgrzać. Następnie wkładam to, co robię. Mikrofalówka paruje i pięknie podgrzewa takie rzeczy, jak ryż i makaron”.
Przestrzegła jednak przed stosowaniem tej sztuczki przy robieniu popcornu, zalecając, aby przed zamknięciem drzwi wyjąć szklankę.
Komentując jej post, jeden z użytkowników powiedział: „To! Zmienia zasady gry. Świetnie nadaje się również do odgrzewania pizzy – tekstura ciasta jest o wiele lepsza”.
Inny użytkownik dodał: „Osobiście kładę mokry ręcznik papierowy na misce lub czymś innym, co podgrzewam, aby uzyskać ten sam efekt, ale podoba mi się również ten pomysł!” Podczas gdy trzeci powiedziałpowiedział: „Wspaniała wskazówka, dziękuję!”
Jednak jeden z zaniepokojonych użytkowników zapytał, jak duża musi być szklanka, aby zapobiec przegrzaniu wody. Zapytali: „O jakiej wielkości szklance mówimy? Czy pojedyncza porcja wody nie przegrzeje się po 30 sekundach?”
W odpowiedzi kobieta powiedziała: „Martwiłam się tym, gdy próbowałam kilka pierwszych razy, ale nic się nie stało. Potem znowu nie dotykałam wody po jej podgrzaniu. Podgrzałam wodę, a następnie włożyłam talerz z jedzeniem.
„Może więc istnieje obawa o bezpieczeństwo, ale nigdy nie miałem problemów przez (prawie dziesięć) lat, kiedy to robię. Zazwyczaj zostawiam kieliszek do wódki. W tym momencie kieliszek stoi w kącie mikrofalówki. Kiedy konkretnie chcę mieć parę, upewniam się, że jest w nim woda. Kiedy robię coś takiego jak popcorn, wyjmuję go”.