w tej historii
Federalne organy regulacyjne twierdzą, że co najmniej 68 osób zachorowało na epidemię salmonelli związaną z ogórkami.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) W trakcie dochodzenia Ogólnokrajowa epidemia salmonelli powiązana z wycofaniem ogórków. W poniedziałek FDA rozszerzyła wycofywanie kilku marek ogórków i produktów zawierających ogórki, ponieważ mogą one być skażone salmonellą – bakterią, która może powodować poważne infekcje.
Przypadki związane z tą epidemią, w tym 18 hospitalizacji, zgłoszono w 19 stanach.
Sanfed Produce była pierwszą firmą, która 27 listopada dobrowolnie wycofała świeże ogórki wszystkich rozmiarów. Następnie 29 listopada nastąpiło wycofanie produktów z Baloian Farms i 1 grudnia z hurtowni Russ Davis. Uprawiano wszystkie ogórki. Wykonane przez Agrotato w Sonorze w Meksyku. Zostały one sprowadzone przez amerykańską firmę w okresie od 12 października do 26 listopada.
Dodatkowo firma Russ Davis wycofała wiele swoich produktów zawierających ogórki, w tym sałatki i wrapy. Można znaleźć zdjęcia wycofanych produktów i etykiet Tutaj.
Urzędnicy ds. zdrowia proszą sprzedawców detalicznych o wyrzucanie wycofanych ogórków i powiadamianie klientów. Walmart, kosztI Wegmany Firmy ogłosiły również wycofanie dotkniętych ogórków sprzedawanych w sklepach.
Wzywa się konsumentów do sprawdzania swoich lodówek i zamrażarek pod kątem wycofanych ogórków i produktów zawierających wycofane ogórki od firm Sunfed Produce, Baloian Farms i Russ Davis. Dodatkowo należy dezynfekować wszelkie dotykane powierzchnie.
Salmonella enterica to bakteria normalnie występująca w jelitach ludzi i zwierząt, ale niektóre rodzaje Salmonelli mogą powodować poważne infekcje.
Jest to główna przyczyna zatruć pokarmowych, hospitalizacji i śmierci w Stanach Zjednoczonych. CDC. Każdego roku w Stanach Zjednoczonych Salmonella powoduje około 1,35 miliona chorób, 26 500 hospitalizacji i 420 zgonów.
Typowe objawy zakażenia Salmonellą obejmują gorączkę, biegunkę i ból brzucha. Większość osób bez leczenia wraca do zdrowia w ciągu około tygodnia. Jednakże dzieci poniżej 5. roku życia, dorośli powyżej 65. roku życia oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym są obarczone większym ryzykiem wystąpienia ciężkiej choroby spowodowanej infekcją i mogą wymagać hospitalizacji.