Awokado są powszechnie spożywanymi owocami w wielu brytyjskich gospodarstwach domowych, cenionych ze względu na smak i korzyści żywieniowe.
Mają jednak krótki okres przydatności do spożycia, co oznacza, że szybko stają się przejrzałe lub zepsute, jeśli nie są spożywane na czas. Prowadzi to do wysokiego prawdopodobieństwa odpadów żywnościowych, ponieważ wiele awokado jest wyrzucanych, zanim można je wykorzystać.
Problemem jest ich tendencja do nieprzewidywalnego dojrzewania, co utrudnia konsumentom używanie ich na idealnym etapie.
Jednak ekspert podzielił się wskazówkami dotyczącymi przechowywania, aby utrzymać awokado świeżo przez okres do dwóch tygodni – pomagając gospodarstwom domowym w zmniejszeniu odpadów i oszczędzaniu pieniędzy.
Specjaliści od odpadów Bracia Wheeldon wyjaśnił, że używając tej jednej prostej sztuczki, owoc może pozostać świeży na długo
Powiedzieli: „Awokado są jedną z najbardziej zmarnowanych produktów spożywczych ze względu na ich szybki proces dojrzewania. Ale chłodzenie w pełni dojrzałych awokado może wydłużyć swoją świeżość na 14 dni, zmniejszając szanse, że marnują się”.
Ekspert podzielił się również, w jaki sposób można zapobiec brązowieniu awokado.
Eksperci wyjaśnili: „Po przecięciu awokado są podatne na brązowieć z powodu naturalnego enzymu zwanego oksydazą polifenolową, który reaguje z tlenem. Jednak istnieje łatwy sposób na spowolnienie tego procesu.
„Powlekanie mięsa cytryną lub sokiem z limonki pomaga zachować zielone i świeże”, radzi ekspert. „Kwasowość spowalnia utlenianie, zachowując zarówno kolor, jak i teksturę. To prosta sztuczka, która robi dużą różnicę”.
Specjaliści od odpadów zasugerowali również, że nawet zamrażanie awokado może utrzymać je świeżo przez okres do czterech miesięcy.
Wyjaśnili: „Jednak tekstura może się zmienić po rozmrożeniu, więc mrożone awokado najlepiej działają na przepisy, w których zostaną rządzone lub mieszane. Jeśli zamarzają, pokrój je na kawałki lub plastry i przechowuj w szczelnej torbie”.
„Jeśli nie planujesz ich zjeść od razu, kup niedojrzałe awokado i pozwól im dojrzewać naturalnie w temperaturze pokojowej.
Po dojrzewaniu w lodówce w lodówce, aby przedłużyć ich świeżość. W ten sposób możesz lepiej kontrolować ich dojrzewanie i unikać ich zbyt wcześnie. ”