Piękne nadmorskie miasto, ukryte w zmarszczkach gór Hadżar, poluje na więcej turystów.
Ten region w Omanie na Półwyspie Arabskim oferuje wszystko prosto z bajki, w tym zamki, pustynie rzeźbione przez wiatr, masywy wapienne, góry wulkaniczne i surowe piękno widoczne wszędzie.
Miasto słynie z połączenia przeszłości i teraźniejszości, z wyjątkowymi tradycjami i ciepłą gościnnością mieszkańców.
Do tego stopnia, że region czeka poważne zmiany związane z wieloma nowymi kurorty pojawia się w spokojnej stolicy.
Region ma misję przyciągnięcia większej liczby osób turyścizachęcając gości do odwiedzenia tego uroczego miasta, które warto umieścić na liście kolejnych przygód. Stanowi to wyraźny kontrast w porównaniu z przeludnionymi hotspotami, takimi jak Teneryfa i Santorinig, gdzie w tym roku eksplodowały nastroje antyturystyczne.
Muskat to stolica Omanu i jego największe miasto położone nad Zatoką Omańską, w północno-wschodniej części kraju.
Niezwykła architektura miasta ukazuje wpływy portugalskie, arabskie, portugalskie, indyjskie, perskie, afrykańskie i współczesnego Zachodu, a pałac sułtana w stylu indyjskim położony jest ładnie na brzegu morza.
W kraju tym znajduje się już wiele pięknych, luksusowych hoteli rozmieszczonych wzdłuż wybrzeża, a wśród ukrytych zatoczek na południe od miasta znajdują się już dwa niecierpliwie wyczekiwane kurorty.
Uwielbiany przez bogatych i sławnych ośrodek Nikki Beach Resort oraz Spa w Yiti Bay mają zostać otwarte pod koniec 2024 roku.
Oprócz dwóch nowych kurortów w Muscat powstanie nowy klub plażowy, prywatna przystań i ekskluzywne wille przy plaży, które zwiększą jego atrakcyjność.
Niedawno w 2024 roku otwarto także Mandarin Oriental, Muscat i The St. Regis Al Mouj Muscat Resort.
To nadmorskie miasto doskonale wykorzystuje piękno starożytnej tradycji, łącząc stare z nowym.
Na tych, którzy są zainteresowani urokiem Maskatu, czeka różnorodna oferta miejsc i zabytków do zobaczenia.
Do najważniejszych atrakcji turystycznych zalicza się Wielki Meczet Sułtana Qaboos, Muzea Bait Al Baranda, Opera Królewska oraz Bait Al Zubair i jego 200-letni zadaszony suk.
Narodową potrawą Omanu jest shuwa, czyli wolno gotowane mięso z kozy, wielbłąda lub jagnięciny, zawinięte w liście bananowca lub palmy i gotowane w podziemnej jamie, często podawane na specjalne okazje.
Shuwa jest uważana za jedno z narodowych dań Omanu, które gotuje się powoli do 48 godzin i jest absolutną koniecznością podczas wizyty.
„Zatrzymaliśmy się tutaj na rejsie łączącym zwiedzanie centrum miasta z postojem na suku” – napisała jedna recenzja na TripAdvisor.
„Jako fotograf-amator uznałem połączenie starego i nowego świata za interesujące tematy. Moja sugestia: podróżuj z lekkością.”
Inny dodał: „Uwielbiałem suki. Bardzo przyjaźni ludzie. Trzeba się z nimi targować, żeby kupić taniej. Zachód spotyka się ze Wschodem, co stanowi dobrą mieszankę towarów”.