Powiedzenie „instynkt jelita” pochodzi z wpływu nasz żołądek na nasz mózg, a nasze jelito często mówi się, że jest naszym drugim mózgiem. Oznacza to, co jemy, a bakterie, które tworzą się w jelitach, mogą mieć duży wpływ na to, jak myśli i czujemy, i twierdzi się, że może to wpłynąć na nasze Zdrowie psychiczne.

Badanie opublikowane w czasopiśmie BMC Mikrobiom znalazł związek między jedzeniem cytrusów a obniżonym ryzykiem depresja .

Badanie obejmowało 32 427 uczestników i dotyczyło związku między zużyciem cytrusów, mikrobiomem jelitowym i ryzykiem depresji.

Zapytał uczestników, jak często spożywali porcję 130 artykułów spożywczych.

Zapytano ich, jak często – od sześciu lub więcej porcji dziennie – spożywali grejpfrut, pomarańcze, sok grejpfrutowy i sok pomarańczowy w poprzednim roku.

Oprócz biorąc pod uwagę inne czynniki dietetyczne, badanie zapytało również uczestników, czy kiedykolwiek zdiagnozowano im depresję co dwa lata, wraz z dowolnym zastosowaniem leków przeciwdepresyjnych.

W badaniu opracowano wpływ wyższego spożycia cytrusów na mikrobiom jelita, a następnie zbadało gatunki drobnoustrojów związane z depresją.

Badanie wykazało, że w latach 2003–2017 było 2173 przypadków depresji wśród 32 427 kobiet.

Stwierdzono, że w porównaniu z uczestnikami, którzy mieli niższy poziom spożycia cytrusów, ci, którzy najczęściej zjadli 22 -procentowe ryzyko depresji ”.

Następnie badanie sprawdziło, czy ryzyko depresji zostało obniżone po prostu przez „całkowitą owoce” i „całkowitą warzywo”, a nie po prostu owoców cytrusowych.

Harvard Medical School Instructor i Massachusetts General Hospital Lekarz Raaj Mehta – który prowadził badanie – powiedział Harvard Gazette: „Efekt wydaje się być specyficzny dla cytrusów. Kiedy patrzymy na całkowitą konsumpcję owoców lub warzyw ludzi lub na inne poszczególne owoce, takie jak jabłka lub banany, nie widzimy żadnego związku między spożyciem a ryzykiem depresji”.

A efekt może pochodzić z tak małego „jedzenia jednego środka pomarańczowego dziennie”.

Mehta zauważa, że ​​„potrzebne są dalsze badania” w celu porównania cytrusów z tradycyjnymi lekami przeciwdepresyjnymi, badanie rozwiązuje: „To odkrycie potwierdza pogląd, że interwencje dietetyczne mogą złagodzić lub zapobiegać objawom depresji, a co ważniejsze, oferuje nowe możliwości rozwoju terapeutycznego i/lub biomarkeru”.

Source link