Wyspa w Grecja z populacją nieco poniżej 800 osób, jest ukrytym klejnotem, a odwiedzający chwalą go za malowniczą scenerię i dziewicze piękno przyrody.

Leispoi, znane również jako Lipsi lub Leipso, położone jest pomiędzy wyspami Patmos i Leros. Stanowi część grupy wysp Dodekanezu i jest mniej znanym kierunkiem wakacyjnym niż popularne Kos czy Rodos.

Wyspa została polecona przez grecką wspólnotę turystyczną dla osób lubiących relaks w miejscu „dziewiczej przyrody” ze względu na tradycyjny charakter miasta i jego położenie z dala od tłumów.

Dojazd do Lipsoi

Najpopularniejszą drogą dotarcia do Leipsoi jest przelot na jedno z głównych greckich lotnisk, np Ateny lub Kos. Następnie możesz wskoczyć na lot krajowy na wyspę Leros, która jest lotniskiem położonym najbliżej Leipsoi, lub popłynąć promem z głównego portu Aten, Pireusu. Chociaż zajmie to więcej czasu, będziesz miał okazję podziwiać widoki i inne wyspy, takie jak Kos, Rodos i Ikaria są również połączone z wyspą promem.

Atrakcje w Lipsoi

Chociaż Leipsoi jest małe, jest w nim mnóstwo atrakcji wartych zobaczenia, począwszy od kościoła Agios Ioannis Theologos z jego oszałamiającą niebieską kopułą, po znajdujące się obok Muzeum Kościelne i Folklorystyczne. Jeśli chcesz wybrać się dalej, możesz udać się do Panagia tou Charou, klasztoru położonego 1,5 km od Chora, którego początki sięgają początku XVII wieku, lub Kastro, pobliskich ruin starożytnego miasta.

Wyspa jest mieszanką żwiru i piasku plaże ale wszystkie mają piękne, czyste wody. Piaszczyste plaże obejmują Katsadię, zaciszną zatokę, Kampos, jedną z najdłuższych plaż na wyspie i Platis Gialos, która jest chroniona przed wiatrem i jedna z najpopularniejszych. Jeśli szukasz plaży żwirowej, goście mogą udać się do Papantria, Ksirokampos lub Monodentri.

Ze względu na niewielki rozmiar wyspy większość osób może zwiedzać ją pieszo. Miłośnicy pieszych wędrówek mają szczęście, ponieważ łańcuch wysp należy do sieci obszarów chronionych Natura 2000, a Leipsoi szczyci się wzgórzami, równinami i wąwozami do zwiedzania.

Jedzenie i napoje na wyspie

Leipsoi ma kilka specjałów, takich jak ryż w świeżym tuszu z kałamarnicy, jagnięcina w sosie cytrynowym, pitaroudia (chrupiące paszteciki z zielonymi warzywami, jajkami, pomidorami, serem i przyprawami) i favokeftedes (smażone placki z żółtego groszku).

Oprócz świeżych owoców morza i lokalnie hodowanej jagnięciny wyspa słynie z mięsa koziego i sera. Można spróbować touloumotyri i myzithra, miękkich białych serów, a jeśli masz ochotę na coś słodkiego, powinieneś zdecydować się na miód tymiankowy na kserotiganie z cynamonem i orzechami włoskimi – radzi Izba Turystyczna.

Wyspa jest idealna dla miłośników wina, którzy mogą skosztować słodkiej czerwieni wino produkowane z lokalnej odmiany Fokiano. W sierpniu na wyspie odbywa się trzydniowy festiwal wina, upamiętniający tradycję produkcji i eksportu alkoholu.

Source link