A YouTuber wypróbowałem tzw. „najbardziej trujący” ryba na świecie – i przeżył, aby o tym opowiedzieć.

Drew Binsky, który ma zaszczyt podróżować po każdym kraju na świecie, pojechał do Japonii, aby spróbować słynnej fugu, rodzaju rozdymki. Może okazać się śmiertelna, jeśli nie zostanie odpowiednio ugotowana i zabija około 20 osób rocznie.

Wyjaśnia: „Jedno złe cięcie szefa kuchni i twoje usta mrowią, twoje kończyny stają się zdrętwiałe i masz kilka minut życia. Tylko garstka szefów kuchni w Japonii ma pozwolenie na gotowanie potraw z rybą”.

Ludzie mogą umrzeć od małych porcji, jeśli nie są odpowiednio ugotowane. Kucharze przecinają żołądek i usuwają truciznę.

Posiłek Drewa został przygotowany przez jednego z najlepszych szefów kuchni specjalizujących się w fugu w stołecznym Tokio, pana Yamadę, który zajmuje się przygotowaniem potrawy od początku do końca.

Jego rodzina prowadzi popularną restaurację w mieście od pięciu pokoleń. Chociaż przyznaje, że ludzie mogą umrzeć od tego przysmaku, powiedział, że jest szefem kuchni fugu od 45 lat i nigdy nie zdarzyło się to w jego restauracji.

Drew dodaje: „Mam ogromne zaufanie do pana Yamady, ponieważ jego dbałość o szczegóły jest niesamowita.

„Patrząc na jego precyzyjne cięcia, czuję mieszankę fascynacji i niepokoju. Myśl o zjedzeniu czegoś, co mogłoby mnie zabić, jest przerażająca.

„Przeprowadziłem badania i zobaczyłem, jak makabryczne mogą być te zgony, i trudno jest pozbyć się tego strachu”.

Historia tej ryby sięga setek lat wstecz, od momentu jej odkrycia w pobliżu małego japońskiego miasteczka nadmorskiego.

Ludzie zaczęli umierać po zjedzeniu rozdymki, więc japoński rząd zakazał jej spożywania. Zakaz zniesiono w XIX wieku, ale z surowymi regulacjami.

Drew powiedział swojemu towarzyszowi jedzenia: „Jeśli to nasz ostatni wspólny posiłek, to miło cię poznać. Najlepsze jest to, że jeszcze nie umarliśmy”.

Popularny YouTuber, który ma ponad 4,5 miliona subskrybentów na swoim profilu, próbował ryby na wiele różnych sposobów i przeżył, aby o tym opowiedzieć.

Source link