Greggs wycofuje paczki steków po błędzie w pakowaniu.

The popularna sieć piekarnicza ostrzegł, że niektóre opakowania steków zawierają kiełbasę, fasolę i topiony ser, co oznacza, że ​​na etykiecie nie ma informacji o zawartości niektórych siarczynów.

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) stwierdziła, że ​​błędne oznakowanie oznacza, że ​​produkt stanowi „możliwe zagrożenie dla zdrowia osób wrażliwych na dwutlenek siarki i/lub siarczyny”.

Wycofanie dotyczy wyłącznie opakowań dwóch mrożonych steków – sprzedawanych wyłącznie w sklepach sieci supermarketów Islandia – których data przydatności do spożycia wynosi 19 maja 2025 r.

Uważa się, że nie miało to wpływu na żadne inne produkty, kody dat ani partie.

Klientom, którzy niedawno kupili produkt, powiedziano, aby go nie spożywali, ale zwrócili go do najbliższego islandzkiego sklepu, gdzie mogą otrzymać pełny zwrot pieniędzy.

Przeczytaj więcej ze Sky News:
U Pauline Quirke zdiagnozowano demencję
Czym są „chmury UFO”?

Według Allergy UK, siarczyny występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych, ale są również stosowane jako konserwanty i środki wybielające w produkcji innych produktów spożywczych i napojów.

Dodaje się je do żywności i napojów, aby spowolnić ich zanikanie i rozjaśnić ich kolor.

Osoby wrażliwe na siarczyny lub dwutlenek siarki mogą doświadczyć problemów żołądkowych lub problemów z drogami oddechowymi, gdy żywność zawierająca siarczyny wchodzi w interakcję z kwasem w żołądku.

Według organizacji charytatywnej nadwrażliwość na siarczyny występuje częściej u osób chorych na astmę i chociaż reakcje są zwykle łagodne, istnieje bardzo mała liczba raportów o poważnych reakcjach alergicznych na siarczyny, w tym anafilaksję.

Source link