Nowe badania sugerują, że przyszłe matki, które regularnie będą spożywać orzechy podczas wczesnej ciąży, będą miały bardziej inteligentne dzieci.

Analiza 2.200 kobiet i ich dzieci w ciągu ośmiu lat wykazała, że te, których matki jadły trzy lub więcej porcji tygodniowo w ciągu pierwszych 12 tygodni, osiągały lepsze wyniki w teście na inteligencje.

Photo by Josh Riemer on Unsplash

Ich funkcja poznawcza, zakres uwagi i pamięć robocza były lepsze niż te, których matki spożywały niewiele orzechów lub nie jadły ich wcale.

Zespół badawczy Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie uważa, że korzystne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy i niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6 gromadzą się w tkance nerwowej rozwijającego się płodu na kluczowym wczesnym etapie rozwoju

Orzechy są już znane w pomaganiu zmniejszania ryzyka nadciśnienia tętniczego, stresu oksydacyjnego i cukrzycy.

Jest to jednak pierwsze badanie mające na celu zbadanie związku pomiędzy konsumpcją orzechów przez matkę w czasie ciąży a sprawnością umysłową dzieci.

Photo by Maksim Shutov on Unsplash

Opublikowane w European Journal of Epidemiology badania obejmowały orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy sosnowe i orzechy laskowe.

Florence Gignac, pierwsza autorka, powiedziała: “Mózg przechodzi szereg złożonych procesów podczas ciąży i oznacza to, że odżywianie matki jest czynnikiem decydującym w rozwoju mózgu płodu i może mieć długoterminowe skutki”.

Korzyści opisane w tym badaniu zostały zaobserwowane w grupie matek, które zgłosiły najwyższe spożycie orzechów, średnia tygodniowa niewiele poniżej trzech porcji 30g.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here